уторак, 14. август 2012.

Torta od malina i plazma keksa



Torta sa malinama i plazmom

Kore:

4 belanca
4 kašike šećera
2 ravne kašike brašna
pola praška za pecivo
3 dl vrelog mleka za prelivanje kora

Belanca umutiti u čvrst šne i dodati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje mikserom.Kada se umuti dodati dve kašike brašna i pola peci praha pa polako promešati varjačom. Peci takve dve kore na temperaturi od 190 stepeni nekih 10 do 15 minuta. Kada su kore gotove preliti ih mlekom.

Fil od plazma keksa

300 g plazma keksa
150 g margarina
oko 3 dl soka ili mleka
100 g sitnog šećera

U keks sipati sok ili mleko, margarin i šećer umutiti a potom sjediniti te dve mase i dobro umutiti.

Vanila fil

1 l mleka
4 pudinga od vanile
14 kašika šećera
8 žumanaca
250 g margarina

Mleko staviti da provri, a za to vreme umutiti žumanca sa šećerom, dodati puding i malo mleka da nema grudvica. Kada mleko provri sipati ovu masu i skuvati fil. U ohlađen fil dodati jedan umućen margarin i dobro izmiksirati.

Fil od malina

2 dl slatke pavlake
200g malina
50 g sitnog šećera

Umutiti slatku pavlaku sa šecerom i malinama.

Filovanje:
Kora-plazma-vanila-maline-kora-plazma-vanila-šlag

понедељак, 11. јун 2012.

Čokoladna fantazija



Čokoladna fantazija

Sastojci:

200 g kokosovog brašna
250 g čokolade za kuvanje
250 g putera
250 g šećera
6 jaja
1/2 kašičice sode bikarbone
30 g kakaoa

Krem:

0,5 l mleka
3 pudinga od čokolade
3 kašike neskvika
9 kašika šećera
150 g margarina

Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
200 ml slatke pavlake

Priprema:



Kora:
Čokoladu staviti da se istopi na laganoj vatri. U multipraktik samleti kokos što sitnije. Dobro umutite omekšali puter sa šećerom, zatim dodajte jaja, dobro umutite pa na kraju dodajte kakao i sodu bikarbonu. Sjedinite ovu masu sa kokosom i čokoladom.
Sipajte u pleh pa pecite na 180 stepeni 20 do 30 minuta.

Krem:
 0,4l mleka staviti da provri. Puding razmutiti sa šećerom, mlekom koje smo sklonili(0,1 l) i neskvikom.Kada mleko provri, skuvati puding, a kada se ohladi dodati umućen margarin i ruma po ukusu.

Glazuru pripremite tako što na pari istopite čokoladu sa slatkom pavlakom. Vrelu glazuru prelijte preko već ohlađenog kolača.

Kolač ostavite da se ohladi pa onda poslužite.

четвртак, 10. мај 2012.

Šlag torta sa jagodama

Ova poslastica je veoma jednostavna za pravljenje ali je vrlo ukusna i sigurno će se svima dopasti. Umesto jagoda možete kostiti bilo koje drugo sezonsko voće. Ova količina je dovoljna za otprilike 15 osoba.

Sastojci

1kg "C" šlag krema
300g Plazma keksa
500g svežih jagoda
oko 500ml kisele vode (zavisi od šlaga)

Priprema

Umutiti šlag sa kiselom vodom, da bude čvršći i podeliti ga na tri dela. U prvi deo staviti mlevenu Plazmu, u drugi deo iseckane jagode, a treći ostaviti takav kakav jeste. Tim istim redom i filovati tortu.

Dekoracija

Dekoraciju od čokolade pravim tako što čokoladu za kuvanje istopim sa malo margarina, stavim u fišek od pek papira ili kesu za šlag i polako iscrtavam oblik koji želim da dobijem po papiru za pečenje. Ostavim da se ohladi i polako odvajam od papira kako se ne bi izlomilo.


Saveti

U slučaju da šlag nije dovoljno sladak, u toku mućena dodavati postepeno šećer u prahu, po ukusu. Tortu dobro rashladiti pre služenja.

Prijatno!

петак, 4. мај 2012.

Oranž torta




Oranž torta




Žuta kora:



6 belanaca

6 kašika šećera
pola praška za pecivo
6 kašika brašna
Belanca umutiti mikserom pa im postepeno dodavati šećer, kada se umutilo u cvrst sneg polako dodavati brašno i peci prah (mešati varjačom). Kada se sve sjedini dodati sitno rendanu koru narandže. Peći u plehu obloženim pek papirom i zagrejanoj rerni na 180 stepeni,dok kora blago ne porumeni i počne da se odvaja od zidova pleha.Ispeći takve dve kore.Kada ih izvadite iz rerne prelijte sa sokom od narandže.


Braon kora:




5 jaja
150 šećera
3 kašike kakaoa
pola praška za pecivo
3 kašike brašna

Umutiti belanca u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šecer, žumanca, kakao, peci prah i brašno.Polako mešati da masa ne spadne.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.


Fil:




1 l mleka
15 kašika šećera
12 žumanaca
4 pudinga od vanile
margarin
rendana kora narandže

Od 1l mleka odvaditi oko 1,5 dcl a ostalo staviti da se kuva. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati 1,5 dl mleka i 4 pudinga od vanile.Sve dobro izmešati da ne ostanu grudvice i ukuvati u mleko kada provri.Staviti fil da se hladi pa mu dodati koru narandže i umućen margarin.

Fil sa seckanom narandžom je pravljen sa želatinom Dr. Oetker.Želatin staviti u 2 dl vode i ostaviti da nabubri a potom dodati 3 kašike šećera pa ga zagrevati da se istopi, ali ne da proključa. Dodati mu seckanu narandžu.

Potrebno još: 100g čokolade za kuvanje, 100g margarina, 250 g šlaga, narandža seckana na kolutove, preliv za torte Dr Oetker-za dekoraciju

Glazuru od čokolade napraviti tako što istopite 100 g margarina i 100 g čokolade.

Filovanje:
žuta kora, fil, braon kora, glazura od čokolade, fil sa seckanom narandžom, zuti fil, kora, šlag.

Preko šlaga poređati kolutove narandže i preliti providnim prelivom za torte Dr Oetker (uputstvo ima na samoj kesici).

Prijatno!!! :o)

недеља, 29. април 2012.

Panna Cotta sa čokoladnim prelivom


Panna Cotta



3 želatina Dr. Oetker
400 ml slatke pavlake Meggle
300 ml mleka
1 kašičica ekstrakta vanile

100 g šećera

U šerpu sipati slatku pavlaku, mleko, ekstrakt i šecer pa staviti na šporet i mešati do tačke ključanja. U šoljicu sipati tri želatina i preliti sa jednim dcl vode. Ostaviti ga 5 minuta da nabubri, potom ga zagrevati, ali ne sme da provri.Kada se želatin otopio, dodati mu kašiku krema od slatke pavlake i promešati. Masi koja je na šporetu dodavati želatin uz neprestano mešanje.Treba da provri, a potom sklloniti sa vatre.Modlice premazati margarinom da se masa ne zalepi, pa u njih sipati krem.Kada se ohlade treba ih staviti u frižider, oko tri sata da se lepo rashlade.

Sos:

200 g crne čokolade
250 ml slatke pavlake Meggle

Pavlaku zagrejati pa u nju staviti kockice čokolade da se istope.Ostaviti da se ohladi.
Kada se krem dobro rashladio, dno modle staviti u toplu vodu na par sekundi da bi se lakše odvojio.Izvrnuti na tanjir za služenje i preliti sosom od čokolade.

Prijatno! :o)

понедељак, 23. април 2012.

Mramorni kolač sa višnjama






Mramorni kolač sa višnjama


250 g margarina, 230 g šećera, 3 vanil šećera, 5 jaja, 500 g brašna, prašak za pecivo, 150 ml mleka, 150 g višanja, šećer u prahu za posipanje.


Margarin umutiti mikserom pa mu dodati šecer, vanil šećer i 5 žumanaca, sve dobro izmiksirati.
Postepeno dodavati brašno i mleko-naizmenično i na kraju prašak za pecivo.Belanca umutiti u čvrst sneg i polako ih umešati u smesu.
Jednom polovinom mase ispuniti kalup za kuglof, koji ste prethodno premazali margarinom i posuli prezlama.
U žuti deo fila pobacati iscepane višnje.
U drugi deo fila koji je ostao treba dodati kakao i ruma po ukusu(2-3 kašike).
Potom preko žute mase izliti masu sa kakaom i polako viljuskom mešati te dve mase, praviti spirle, ali veoma malo da se ne bi sjedinile.
Peći u zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko sat vremena.
Kada se ispeče i ohladi, posuti ga šećerom u prahu.
Prijatno! :o)

Šeri kolač



Šeri kolač


Kora: 

3 jaja, čaša jogurta, čaša od jogurta šećera, čaša ulja, dve čaše brašna, dve kašike kakaoa, prašak za pecivo, rum.
Jaja umutiti sa šećerom, dodati jogurt, ulje, kakao, brašno, peci prah i ruma po ukusu.

Fil:

1 kg višanja, dve kašike ulja, tri kašike šećera, tri kašike griza.
Na ulju kratko propržiti višnje i dodati im šećer i griz.

U pleh obložen pek papirom izliti pola smese za koru i kratko peći na 180 stepeni.Izvaditi, premazati filom i preliti drugom polovinom smese. Vratiti u rernu i peći jos oko 20 minuta.
Kada se ispeče i ohladi, preliti glazurom od čokolade.

Prijatno! :o)