недеља, 16. септембар 2012.
Torta sa bananicama
Kore:
6 belanaca, 350 g šecera, jedna kašika limunovog soka. Umutiti belanca pa postepeno u toku mućenja dodavati kašiku po kašiku šecer. Kada se umuti dodati kašiku limunovog soka da pena ne bi spala, sipati u pleh obložen pek papirom i sušiti kore na 125 stepeni oko 2h.
Fil :
6 belanaca, 350 g šecera, jedna kašika limunovog soka. Umutiti belanca pa postepeno u toku mućenja dodavati kašiku po kašiku šecer. Kada se umuti dodati kašiku limunovog soka da pena ne bi spala, sipati u pleh obložen pek papirom i sušiti kore na 125 stepeni oko 2h.
Fil :
1,2 l mleka staviti da provri, u plastičnoj posudi umutiti 12 žumanaca sa 16 kašika šećera , 5 pudinga od vanile (Aleva) i 0,1 dl hladnog mleka. Ukuvati puding i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje. Kada se fil potpuno ohladi dodati mu jedan umućen margarin i dobro izmiksirati.
Podeliti fil na dva dela. U jedan deo staviti seckane orahe, seckanu čokoladu i malo mlevene plazme, a drugi fil ostaviti kakav jeste.
Redjati:
Kora- pola fila od vanile-bananice-druga polovina fila od vanile- kora-fil sa seckanim orasima i čokoladom-šlag.
Prijatno! :o)
Podeliti fil na dva dela. U jedan deo staviti seckane orahe, seckanu čokoladu i malo mlevene plazme, a drugi fil ostaviti kakav jeste.
Redjati:
Kora- pola fila od vanile-bananice-druga polovina fila od vanile- kora-fil sa seckanim orasima i čokoladom-šlag.
Prijatno! :o)
уторак, 14. август 2012.
Torta od malina i plazma keksa
Torta sa malinama i plazmom
Kore:
4 belanca
4 kašike šećera
2 ravne kašike brašna
pola praška za pecivo
3 dl vrelog mleka za prelivanje kora
Belanca umutiti u čvrst šne i dodati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje mikserom.Kada se umuti dodati dve kašike brašna i pola peci praha pa polako promešati varjačom. Peci takve dve kore na temperaturi od 190 stepeni nekih 10 do 15 minuta. Kada su kore gotove preliti ih mlekom.
Fil od plazma keksa
300 g plazma keksa
150 g margarina
oko 3 dl soka ili mleka
100 g sitnog šećera
U keks sipati sok ili mleko, margarin i šećer umutiti a potom sjediniti te dve mase i dobro umutiti.
Vanila fil
1 l mleka
4 pudinga od vanile
14 kašika šećera
8 žumanaca
250 g margarina
Mleko staviti da provri, a za to vreme umutiti žumanca sa šećerom, dodati puding i malo mleka da nema grudvica. Kada mleko provri sipati ovu masu i skuvati fil. U ohlađen fil dodati jedan umućen margarin i dobro izmiksirati.
Fil od malina
2 dl slatke pavlake
200g malina
50 g sitnog šećera
Umutiti slatku pavlaku sa šecerom i malinama.
Filovanje:
Kora-plazma-vanila-maline- kora-plazma-vanila-šlag
2 ravne kašike brašna
pola praška za pecivo
3 dl vrelog mleka za prelivanje kora
Belanca umutiti u čvrst šne i dodati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje mikserom.Kada se umuti dodati dve kašike brašna i pola peci praha pa polako promešati varjačom. Peci takve dve kore na temperaturi od 190 stepeni nekih 10 do 15 minuta. Kada su kore gotove preliti ih mlekom.
Fil od plazma keksa
300 g plazma keksa
150 g margarina
oko 3 dl soka ili mleka
100 g sitnog šećera
U keks sipati sok ili mleko, margarin i šećer umutiti a potom sjediniti te dve mase i dobro umutiti.
Vanila fil
1 l mleka
4 pudinga od vanile
14 kašika šećera
8 žumanaca
250 g margarina
Mleko staviti da provri, a za to vreme umutiti žumanca sa šećerom, dodati puding i malo mleka da nema grudvica. Kada mleko provri sipati ovu masu i skuvati fil. U ohlađen fil dodati jedan umućen margarin i dobro izmiksirati.
Fil od malina
2 dl slatke pavlake
200g malina
50 g sitnog šećera
Umutiti slatku pavlaku sa šecerom i malinama.
Filovanje:
Kora-plazma-vanila-maline-
понедељак, 11. јун 2012.
Čokoladna fantazija
Čokoladna fantazija
Sastojci:
200 g kokosovog brašna
250 g čokolade za kuvanje
250 g putera
250 g šećera
6 jaja
1/2 kašičice sode bikarbone
30 g kakaoa
Krem:
0,5 l mleka
3 pudinga od čokolade
3 kašike neskvika
9 kašika šećera
150 g margarina
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora:
Čokoladu staviti da se istopi na laganoj vatri. U multipraktik samleti kokos što sitnije. Dobro umutite omekšali puter sa šećerom, zatim dodajte jaja, dobro umutite pa na kraju dodajte kakao i sodu bikarbonu. Sjedinite ovu masu sa kokosom i čokoladom.
Sipajte u pleh pa pecite na 180 stepeni 20 do 30 minuta.
Krem:
0,4l mleka staviti da provri. Puding razmutiti sa šećerom, mlekom koje smo sklonili(0,1 l) i neskvikom.Kada mleko provri, skuvati puding, a kada se ohladi dodati umućen margarin i ruma po ukusu.
Glazuru pripremite tako što na pari istopite čokoladu sa slatkom pavlakom. Vrelu glazuru prelijte preko već ohlađenog kolača.
Kolač ostavite da se ohladi pa onda poslužite.
четвртак, 10. мај 2012.
Šlag torta sa jagodama
Ova poslastica je veoma jednostavna za pravljenje ali je vrlo ukusna i sigurno će se svima dopasti. Umesto jagoda možete kostiti bilo koje drugo sezonsko voće. Ova količina je dovoljna za otprilike 15 osoba.
Sastojci
1kg "C" šlag krema
300g Plazma keksa
500g svežih jagoda
oko 500ml kisele vode (zavisi od šlaga)
Priprema
Umutiti šlag sa kiselom vodom, da bude čvršći i podeliti ga na tri dela. U prvi deo staviti mlevenu Plazmu, u drugi deo iseckane jagode, a treći ostaviti takav kakav jeste. Tim istim redom i filovati tortu.
Dekoracija
Dekoraciju od čokolade pravim tako što čokoladu za kuvanje istopim sa malo margarina, stavim u fišek od pek papira ili kesu za šlag i polako iscrtavam oblik koji želim da dobijem po papiru za pečenje. Ostavim da se ohladi i polako odvajam od papira kako se ne bi izlomilo.
Saveti
U slučaju da šlag nije dovoljno sladak, u toku mućena dodavati postepeno šećer u prahu, po ukusu. Tortu dobro rashladiti pre služenja.
Prijatno!
Sastojci
1kg "C" šlag krema
300g Plazma keksa
500g svežih jagoda
oko 500ml kisele vode (zavisi od šlaga)
Priprema
Umutiti šlag sa kiselom vodom, da bude čvršći i podeliti ga na tri dela. U prvi deo staviti mlevenu Plazmu, u drugi deo iseckane jagode, a treći ostaviti takav kakav jeste. Tim istim redom i filovati tortu.
Dekoracija
Dekoraciju od čokolade pravim tako što čokoladu za kuvanje istopim sa malo margarina, stavim u fišek od pek papira ili kesu za šlag i polako iscrtavam oblik koji želim da dobijem po papiru za pečenje. Ostavim da se ohladi i polako odvajam od papira kako se ne bi izlomilo.
Saveti
U slučaju da šlag nije dovoljno sladak, u toku mućena dodavati postepeno šećer u prahu, po ukusu. Tortu dobro rashladiti pre služenja.
Prijatno!
петак, 4. мај 2012.
Oranž torta
Oranž torta
Žuta kora:
6 belanaca
6 kašika šećera
pola praška za pecivo
6 kašika brašna
Belanca umutiti mikserom pa im postepeno dodavati šećer, kada se umutilo u cvrst sneg polako dodavati brašno i peci prah (mešati varjačom). Kada se sve sjedini dodati sitno rendanu koru narandže. Peći u plehu obloženim pek papirom i zagrejanoj rerni na 180 stepeni,dok kora blago ne porumeni i počne da se odvaja od zidova pleha.Ispeći takve dve kore.Kada ih izvadite iz rerne prelijte sa sokom od narandže.
Braon kora:
5 jaja
150 šećera
3 kašike kakaoa
pola praška za pecivo
3 kašike brašna
Umutiti belanca u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šecer, žumanca, kakao, peci prah i brašno.Polako mešati da masa ne spadne.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Fil:
1 l mleka
15 kašika šećera
12 žumanaca
4 pudinga od vanile
margarin
rendana kora narandže
Od 1l mleka odvaditi oko 1,5 dcl a ostalo staviti da se kuva. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati 1,5 dl mleka i 4 pudinga od vanile.Sve dobro izmešati da ne ostanu grudvice i ukuvati u mleko kada provri.Staviti fil da se hladi pa mu dodati koru narandže i umućen margarin.
Fil sa seckanom narandžom je pravljen sa želatinom Dr. Oetker.Želatin staviti u 2 dl vode i ostaviti da nabubri a potom dodati 3 kašike šećera pa ga zagrevati da se istopi, ali ne da proključa. Dodati mu seckanu narandžu.
Potrebno još: 100g čokolade za kuvanje, 100g margarina, 250 g šlaga, narandža seckana na kolutove, preliv za torte Dr Oetker-za dekoraciju
Glazuru od čokolade napraviti tako što istopite 100 g margarina i 100 g čokolade.
Filovanje:
žuta kora, fil, braon kora, glazura od čokolade, fil sa seckanom narandžom, zuti fil, kora, šlag.
Preko šlaga poređati kolutove narandže i preliti providnim prelivom za torte Dr Oetker (uputstvo ima na samoj kesici).
недеља, 29. април 2012.
Panna Cotta sa čokoladnim prelivom
Panna Cotta
3 želatina Dr. Oetker
400 ml slatke pavlake Meggle
300 ml mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
100 g šećera
U šerpu sipati slatku pavlaku, mleko, ekstrakt i šecer pa staviti na šporet i mešati do tačke ključanja. U šoljicu sipati tri želatina i preliti sa jednim dcl vode. Ostaviti ga 5 minuta da nabubri, potom ga zagrevati, ali ne sme da provri.Kada se želatin otopio, dodati mu kašiku krema od slatke pavlake i promešati. Masi koja je na šporetu dodavati želatin uz neprestano mešanje.Treba da provri, a potom sklloniti sa vatre.Modlice premazati margarinom da se masa ne zalepi, pa u njih sipati krem.Kada se ohlade treba ih staviti u frižider, oko tri sata da se lepo rashlade.
Sos:
200 g crne čokolade
250 ml slatke pavlake Meggle
Pavlaku zagrejati pa u nju staviti kockice čokolade da se istope.Ostaviti da se ohladi.
Kada se krem dobro rashladio, dno modle staviti u toplu vodu na par sekundi da bi se lakše odvojio.Izvrnuti na tanjir za služenje i preliti sosom od čokolade.
Prijatno! :o)
Пријавите се на:
Постови (Atom)