Recept za fondan
1 supena kašika želatina
60 ml hladne vode
1 kafena kašičica arome-vanile
150 ml dekstroze
150 ml fruktoze
80 ml vode
oko 1,5 kg šećera u prahu-što finijeg
1 supena kašika glicerina
Želatin preliti sa 60 ml hladne vode i ostaviti da nabubri nekih 5 minuta.
U međuvremenu skuvati sirup od fruktoze,dekstroze i 80 ml vode.Treba da vri nekih 5 minuta.
Želatin sa vodom staviti u mikrotalasnu i zagrejati, ali ne dozvoliti da provri, potom u njega sipati aromu vanile.
Dok je sirup još vreo, dodati mu zagrejan želatin i kašiku glicerina. Mešati dok se masa ne izjednači pa u nju sipati šecera u prahu i umesiti fondan.Masa je previše lepljiva i nemojte da vas to brine, a radnu površinu pospite šecerom u prahu kako se fondan ne bi lepio.Ako je masa previše meka vi dodajte još šećera u prahu. Kada ga dobro umesite, zamotajte ga u streč foliju i ostavite ga da odmori par sati pre korišćenja. Kada ga budete razvlačili oklagijom pospite radnu površinu sećerom u prahu ili gustinom.
gdje da nađem glicerin u apoteci kazu da imaju samo za spoljnu upotrebu
ОдговориИзбришиMeni su u apoteci rekli da može da se koristi u ishrani bez problema.
ОдговориИзбришиkako da dodam boju fondanu? :)
ОдговориИзбришиZa bojenje fondana koristim gel boje,a dodajem ih čačkalicom malo po malo...dok ne dobijem željenu boju. Crvena i crna boja se teže dobijaju i treba mnogo vise boje. Evo jednog videa...http://www.youtube.com/watch?v=Q1ACtbYA05U
Избриши