Piškota:
4 jaja
150 g šećera
4 kasike kakaoa
1,5 kašike brašna
5 kašika mlevenih oraha
1/2 praška za pecivo
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice cimeta
Umutiti belanca u čvrst sneg. U drugoj posudi dobro utući žumanca, šećer, kakao i polako dodavatiorahe, brasno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju karanfilić i cimet. Kada se masa dobro sjedinila dodati joj utučena belanca i polako mešati (da bi masa ostala penasta).
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 min. Ispeci 3 kore.
Voćni fil:
500 g višanja
100 g šećera (može se staviti i malo više,ko voli sladje)
1 puding od maline
200 ml soka od višanja
rum (po ukusu)
Višnje,šećer i pola soka od višanja staviti da provri. U to dodati puding razmućen sa drugom polovinom soka od višanja. Masa će početi da se steže, dodati joj oko 1dl ruma i skloniti sa šporeta.
Prvu koru preliti ovim filom dok je jos topao (slika 1).
Beli fil:
Umutiti 1/2 l slatke pavlake ( Meggle) sa 100 g šećera u prahu.
Preko prve kore i voćnog fila ide 1/4 belog fila, zatim kora koja se preliva sokom od višanja pomešanim sa rumom. Potom se preko natopljene kore stavljaju višnje iz kompota, a preko njih 1/4 belog fila (slika 3). Potom opet kora natopljena sokom i rumom, pa višnje i beli fil - koji treba lepo izravnati.
Ostaje jos četvrta četvrtina belog fila kojim se cela torta lepo premaže (slika 7).
Preko toga ide glazura od čokolade koju pravim tako što istopim 100 g Ideal ili Menaž čokolade sa 100 g margarina.
Dekoracija je od šlaga i višanja.
PRIJATNO !!! :-)
4 jaja
150 g šećera
4 kasike kakaoa
1,5 kašike brašna
5 kašika mlevenih oraha
1/2 praška za pecivo
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice cimeta
Umutiti belanca u čvrst sneg. U drugoj posudi dobro utući žumanca, šećer, kakao i polako dodavatiorahe, brasno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju karanfilić i cimet. Kada se masa dobro sjedinila dodati joj utučena belanca i polako mešati (da bi masa ostala penasta).
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 min. Ispeci 3 kore.
Voćni fil:
500 g višanja
100 g šećera (može se staviti i malo više,ko voli sladje)
1 puding od maline
200 ml soka od višanja
rum (po ukusu)
Višnje,šećer i pola soka od višanja staviti da provri. U to dodati puding razmućen sa drugom polovinom soka od višanja. Masa će početi da se steže, dodati joj oko 1dl ruma i skloniti sa šporeta.
Prvu koru preliti ovim filom dok je jos topao (slika 1).
Beli fil:
Umutiti 1/2 l slatke pavlake ( Meggle) sa 100 g šećera u prahu.
Preko prve kore i voćnog fila ide 1/4 belog fila, zatim kora koja se preliva sokom od višanja pomešanim sa rumom. Potom se preko natopljene kore stavljaju višnje iz kompota, a preko njih 1/4 belog fila (slika 3). Potom opet kora natopljena sokom i rumom, pa višnje i beli fil - koji treba lepo izravnati.
Ostaje jos četvrta četvrtina belog fila kojim se cela torta lepo premaže (slika 7).
Preko toga ide glazura od čokolade koju pravim tako što istopim 100 g Ideal ili Menaž čokolade sa 100 g margarina.
Dekoracija je od šlaga i višanja.
PRIJATNO !!! :-)
Нема коментара:
Постави коментар